پنج شنبه, 20 ارديبهشت 1403

مدیریت صنعتی عموما به مفهوم مدیریت نظام مند یک واحد صنعتی یا کارخانه تلقی می گردد.
این واژه در سال های ابتدایی قرن بیستم هنگامی که انقلاب صنعتی موجب تغییر روش های کاری از روش های دستی به تولید ماشینی شد ،متداول گردید. اداره تسهیلات تولیدی جدید نظیر شرکت فورد که پا به عرصه گذاشته بودند، نیاز به مهارت، نظم وکنترل داشت.لذا شیوه های علمی مطالعه کار توسط پیشگامان این حوزه مطرح شد، پس از گذشت مدتی نیاز به پرداختن به مسائل انسانی وانگیزشی نمایان شد و مطالعاتی در این خصوص را موجب گردید. در کنار مطالعات آکادمیک، مدیریت در عمل نیز به صورت یک مجموعه پیچیده دانش و مهارت شناخته شد و با افزایش تخصص گرایی، گرایش هایی برای آن تعریف شد. با توسعه فناوری های جدید وفناوری اطلاعات در سالهای بعد، تفاوت هایی در شکل ونحوه اداره سازمان ها پدید آمد که تعاریف گذشته را تحت تاثیر قرار داد و مدیریت صنعتی تداعی گر بهبود کارایی وبهره وری گردید و اکنون به مجموعه ای جامع از دانش روز مرتبط با تکنولوژی، تولید وعملیات ،کیفیت، شیوه های بهبود و....اطلاق می شود که نه تنها در سازمان های صنعتی بلکه در مجموعه های خدماتی نیز قابل استفاده هستند. در دنیای امروز مدیران باید قادر به دیدن سازمان به صورت فرایندهایی یکپارچه باشند و بتوانند از ایده ها و ابزارهای جدید در راستای تعالی سازمان بهره بگیرند.

دانش آموختگان این رشته و این دوره قادر خواهند بود در زمینه های مشروحه ذیل فعالیت نمایند:
- مدیریت تولید و برنامه ریزی تولید
- اداره حفاظت فنی
- کنترل کیفیت و مرغوبیت کالا
- امور مربوط به مدیریت و کنترل پروژه و مدیریت و ارزیابی عملکرد
- نگهداری و تعمیرات
- قسمت تجزیه و تحلیل کمّی مسائل صنعتی و تولیدی
- امور مربوط به کیفیت و استانداردهای کیفی و بهره وری
- امور مالی و بانکداری

ضرورت و اهمیت رشته مدیریت صنعتی:
۱ - آشفتگی و نابسامانی در بسیاری از موسسات بازرگانی و تولیدی عموما ناشی از عدم وجود اصول مدیریت و یا عدم رعایت این اصول است.
۲- آموزش صحیح مدیریت می تواند در بهبود کلی جامعه به طرق زیر موثر باشد:
الف- شناخت مشکلات اقتصادی و بازرگانی جامعه و کوشش در رفع آن.
ب- آگاهی از آخرین پیشرفتهای دانش مدیریت و کاربرد آن براساس نیازهای جامعه و احتراز از تقلید صرف.
ج- اعمال حاکمیت ضوابط برروابط در اداره امور بازرگانی و صنعتی .