نشست علمی “راهبردهای دهه پنجم انقلاب اسلامی" برگزار شد

در راستای برگزاری همایش «بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و توسعه علوم انسانی»، نشست علمی “راهبردهای دهه پنجم انقلاب اسلامی” به
همت گروه سیاست پژوهشگاه با همکاری موسسه آموزش عالی طلوع مهر و با حضور اساتید و صاحبنظران این حوزه در موسسه آموزش عالی
طلوع مهر برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی موسسه آموزش عالی طلوع مهر حجت الاسلام دکتر محسن مهاجرنیا عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ابتدای نشست علمی “راهبردهای دهه پنجم انقلاب اسلامی” به عنوان ارائه دهنده با توجه به فرارسیدن دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی نکاتی را خاطرنشان کرد و افزود: سوره فجر گزارشی است از یک مواجهه تاریخی که عقلای عالم را به تفکر و رهایی تذکر می هد.

وی در ادامه با اشاره به آیه (الَّتِي لَمْ يُخْلَقْ مِثْلُهَا فِي الْبِلادِتصریح کرد: هیچ قومی در تاریخ به قدرتمندی عاد و ثمود و فرعون نبوده است و هیچ حکومتی توان مقابله با آنان را نداشت؛ از ویژگی های این قوم این بود که آنان زمین را به فساد آلوده کردند و سرانجام خداوند متعال آنان را به سزای اعمالشان رساند و این ویژگی حق تعالی است که زورگویان و سلطه طلبان را به عذاب می کشاند.

حجت الاسلام مهاجرنیا با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و شرایط فعلی کشور افزود: در حال حاضر در شرایطی هستیم که جنگ راهبرد هاست و علائمی برایمان مفروض است که در این دهه پیش رو شدیدا با دشمنان مواجه هستیم و به تعبیر قرآن این ها کسانی هستند که ابر قدرت دنیا هستند و در آیه 8 سوره فجر نیز آن ها  این گونه توصیف شده اند:(الَّتِي لَمْ يُخْلَقْ مِثْلُهَا فِي الْبِلادِ) .

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: در قرآن کریم آیات زیادی در مورد مواجهه با کفار آمده است و مسلمانان را به آماده باش بودن امر کرده است؛ امروز دقیقا همان روزی است که این آیات راهنما و بیانگر این مرحله مهم از تاریخ است؛ در شرایط فعلی مسلمانان باید همه توان خود را در همه زمینه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و ... برای مقابله با استکبار به کار گیرند.

حجت الاسلام مهاجرنیا با اشاره به شهادت سردار سپهد شهید حاج قاسم سلیمانی و اشتباه بزرگ آمریکا افزود: آمریکا قصد قدرت نمایی داشت اما خطای بزرگی را انجام داد و پاسخی هم دریافت کرد که تا کنون هیچ قدرتی توان و جرات انجام آن را نداشت به طوری که پس از حملات موشکی سپاه پاسداران به پایگاه آمریکایی الاسد در عراق، مقامات آمریکایی فقط سکوت کردند.

وی با بیان "جنگ راهبردی" خاطرنشان کرد: در این مواجهه تاریخی که در واقع در قالب یک جنگ سرد فرسایشی انجام می شود دشمن از راهبرد های اقتصادی، ائتلاف های بین المللی، تحریم ها و... علیه جمهوری اسلامی استفاده می کند؛ در این مواجهه اگر راهبرد های ما قوی تر از راهبرد های دشمن باشد قطعا می توانیم آمریکا را از صحنه خارج کنیم.

راهبرد تدبیری هم یکی از مهم‌ترین راهبردها است. راهبرد دیگر، راهبرد تنظیمی است؛ یعنی باید به ارزش‌های ناب انقلاب اسلامی برگردیم. راهبرد بعدی، راهبرد تأمینی است؛ یعنی به لحاظ امنیتی، باید قدرت‌مندتر شویم؛‌ ظرفیت‌ها باید تقویت شوند. راهبرد تسکینی هم راهبرد مهم دیگر است؛ یعنی باید جامعه تسکین و آرام گردد. در شرایط جنگی و بحرانی، نیاز به آرامش و سکونت قلب است. این وظیفه دولت و نظام است. راهبرد تألیفی هم یکی از راهبردهای مهم دیگر است؛ یعنی الفت و محبت افزایش یابد و اختلافات کم شودند.

استاد حوزه و دانشگاه در پایان با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری تصریح کرد: مقام معظم رهبری اخیرا در سخنرانی خود فرمودند جمهوری اسلامی ایران باید قدرتمند باشد؛ قدرتمند شدن به این معنی است که در شرایط فعلی همه ظرفیت های قدرتمندانه خود را بکار بگیریم؛ راهبرد های تدبیری برای این است که در این شرایط بحرانی بتوانیم به نفع خودمان استفاده کنیم؛ در این شرایط بحرانی جامعه نباید دچار تشتت و مشکل باشد بلکه باید با نظام حاکم خود همراه باشد و این امر نیاز به برنامه ریزی دارد.

در ادامه این نشست علمی حجت‌الاسلام دکتر علی بنایی به عنوان ناقد، در ابتدا به پیشینه بحث‌های مطرح شده پیرامون راهبردهای دهه پنجم انقلاب اسلامی که توسط جناب آقای مهاجرنیا در کتابی که تحت همین عنوان در حال تألیف و تدوین دارند اشاره کردند و پس از آن، راهبرد اصلی مباحث ایشان در این کتاب را راهبرد امید به آینده دانستند و آن را از محسنات بحث راهبردها در مباحث آقای دکتر مهاجرنیا در تحقیقشان دانستند. ایشان اذعان داشتند که اگر همه مباحث آقای مهاجرنیا را بخواهیم در این کتاب خلاصه کنیم به تبیین دستور قرآن کریم مبنی بر تقویت و قوی شدن انسان می پردازد.

ایشان همچنین به اشکالاتی پرداختند که از جمله آنها: منابع کتاب کم است و اگر محققی بخواهد ادامه مباحث را پیگیری کند، منبع چندانی ندارد. نکته دیگر این‌که احساس می‌شود مباحث مطرح‌شده چندان کاربردی نیستند. این مباحث باید به صورت یک عقبه فکری مورد توجه قرار گیرد.

حجت‌الاسلام دکتر سیدکاظم سیدباقری نیز که به عنوان ناقد در این کرسی حضور داشت، نظرات خود را به شرح زیر ارائه نمودند:

تمایزی میان راهبردها و راهکارها وجود دارد. راهبردها، حداقل به دو بخش نظری و عملی قابل تفکیک هستند. راهبردهای عملی و کاربردی که برخی از آن ها در مباحث آقای مهاجرنیا مطرح شد این بود که ایران باید امن باشد، قوی باشد و … ؛ راهبرد های نظری مطرح شده در بحث دکتر مهاجرنیا نیز، نیاز به دقت بیشتری دارد.

یکی از مباحث عمده در اندیشه انقلاب اسلامی و آینده انقلاب، بحث آزاداندیشی و نظریه‌پردازی است. در این بحث به رغم تأکیدات فراوان مقام معظم رهبری، دچار نقصان هستیم. آزاداندیشی و نظریه‌پردازی در کنار عقلانیت‌محوری و قانون‌محوری تحقق می‌یابد. این عناصر در کنار یکدیگر باید وجود داشته باشند. ما به این مباحث نیاز فراوان داریم. تا در جامعه تضارب آرا نباشد جامعه رشد نمی‌کند و قوی نمی‌شود. در بحث مشارکت‌های سیاسی هم که یکی از ضرورت‌های نظام سیاسی می باشد مشارکت سیاسی فعال مد نظر است است نه منفعل.

مشارکت فعال فراتر از ساختار دولتی شکل می‌گیرد. باید از احزاب دولتی گذر کرد به احزاب ملی رسید. پس راهبرد مهم، مشارکت ساختارمند و مردمی است. راهبرد مهم دیگر برجسته‌سازی حقوق سیاسی اجتماعی در فقه است. در کنار فقه عبادی باید فقه سیاسی اجتماعی هم رشد کرده و حقوق سیاسی اجتماعی نیز برجسته شود؛ همان حقوقی که در اندیشه دینی ما وجود دارد. این وظیفه اندیشوران سیاسی و دینی است. اگر این راهبردها در کنار هم قرار گیرند، ما به سوی حیات طیبه که راهبرد کلان جمهوری اسلامی ایران است، حرکت خواهیم کرد.

در انتهای این نشست علمی، حاضرین در جلسه انتقادات و پیشنهاداتی در مورد مباحث مذکور، مطرح کردند که جناب آقای دکتر مهاجرنیا به بیان توضیحاتی پیرامون این نظرات بیان شده، پرداختند.